Tutoriál : Abstraktní soustředné kružnice (Abstract concentric circles)

17.11.2009 00:43

Dnes si ukážeme, jak na abstraktní soustředné kružnice (abstract concentric circles) neboli ty barevná kolečka, které jsou ve světě vektorové grafiky tak populární. Uvidíte, že je to strašně jednoduchý, takže konec zbytečných řečí a hurá do práce.

 

Otevřeme si nový dokument (Ctrl+N), zadáme potřebnou velikost a klikneme na OK. Před námi je čistě bílé plátno. Nejdřív si vytvoříme kružnici. Myší klikneme na nástroj elipsa (nebo stiskneme klávesu L), klikneme do prostoru plátna a se stisknutým levým tlačítkem myši, klávesou Shift a Alt, tahem vytvoříme kružnici.

Pozn. Shift slouží k vytváření pravidelných tvarů, pomocí klávesy Alt tvoříme ze středu.

Kružnici vybarvěte libovolnou barvou, já jsem zvolila hnědou.

 

Kružnici zkopírujeme stiskem kláves Ctrl+C a v horní nabídce klikneme na Úpravy a tam na "vložit dopředu" (nebo jen Ctrl+F). Tím jsme vytvořili kopii kružnice, kterou jsme umístili na stejné místo jako je ta první, a ještě k tomu naše kopie je nahoře. Nástrojem pro výběr (V) novou kružnici zmenšíme tahem myši (z rohu ohraničujícího rámečku) a zároveň držíme klávesy Shift (pro symetrický tvar) a Alt, aby střed kružnice zůstal na stejném místě. Moje dvě kružnice vypadají takto:

Teď označíme obě kružnice a na liště Cestář (Shift+Ctrl+F9) klikneme na "vyloučit překrývající se oblasti tvaru"

 

Tím nám vznikne kruh jako je tento:

Dále budeme pokračovat podobně, jako na začátku s první kružnicí. Vzniklý kruh zkopírujeme (Ctrl+C), vložíme dopředu (Ctrl+F) a zmenšíme tahem myši +Shift+Alt. Pak použijeme Cestář /"vyloučit překrývající se oblasti tvaru" . A už máme dva kruhy.

To samé uděláme s menším kruhem ještě jednou a budeme mít tři kruhy :

 

Teď si celý postup zopakujeme hned se všemi třemi kruhy zároveň. Takže označíme všechny tři kruhy a zkopírujeme (Ctrl+C), vložíme dopředu (Ctrl+F) novou kopii a pomocí Shift+Alt a tahem myši zmenšíme až do nejmenšího kruhu původního tvaru tří kruhů. Výsledek by měl vypadat jako je na obrázku níže:

 

Tak a HOTOVO, abstraktní barevná kolečka (abstract color circles) jsou na světě. Že to je hračka :-). S naším výtvorem můžeme dále pracovat, měnit barvy, atd.

 

Pozor! Pozor! Tento tutoriál ještě nekončí. Ukážeme si jak na plné soustředné kružnice:

 

V podstatě postupujeme úplně stejně jako v první části tutoriálu, akorát vynecháme tu část, kde používáme Cestář a funkci "vyloučit překrývající se oblasti tvaru".

Opět si vytvoříme kružnici (nástroj elipsa, Alt+Shift) a podle libosti si ji vybarvíme.

 

Vytvoříme druhou kružnici postupem, který už známe, ale já to ještě stručně zopakuji, takže zkopírujeme (Ctrl+C), kopii vložíme před první kružnici (Ctrl+F) a vybarvíme. 

Jak jistě tušíte, tím stejným způsobem budeme i pokračovat. Ale to vy už určitě zvládnete sami :-).

Můj výsledek je zde:

A práce je už opradu hotová. S těmito kružnicemi můžete dále pracovat, různě kombinovat barvy, měnit velikost atd.

 

 

 

Doufám, že se vám můj tutoriál líbil. Takže hodně zdaru v dalším kreslení!!!